Beleggers op de grondstoffenmarkt hoeven voor spektakel niet alleen naar goud te kijken: ook de prijs van ijzererts schiet omhoog.
De waarde van de grondstof voor de staalindustrie is vanaf het begin van het jaar al met 30% gestegen. De goudprijs, die momenteel record na record breekt, is vanaf het begin van het jaar gemeten met ruim 35% geklommen. Wie donderdagmiddag een ton ijzererts wilde kopen betaalde daar op de markt in Singapore $120 voor. Dat is nog lang geen record maar wel een snelle toename. De prijs voor een ton ijzererts piekte volgens diezelfde graadmeter in 2010 op $194.
Door de aantrekkende vraag vanuit China is prijsstijging te verklaren. Dat land kwam als eerste in de coronacrisis terecht, en lijkt nu ook voorop te lopen in het herstel. De overheid voert de bestedingen in de infrastructuur op, en er is onder inkoopmanagers steeds meer vertrouwen in de toekomst. 'De Chinese staalindustrie is een echte grootverbruiker van ijzererts', zegt Casper Burgering, grondstoffenanalist bij ABN Amro. '70% van al het per schip vervoerde ijzererts gaat naar China. Opvallend is ook dat de prijs zo hard stijgt, terwijl het aanbod weer aan lijkt te trekken. Het is dus echt een vraagverhaal'.
Corona
Dat aanbod stond eerder namelijk onder druk. Grote mijnbouwers zoals het Braziliaanse Vale moesten begin juni nog mijnen sluiten vanwege een uitbraak van corona. De situatie lijkt volgens het Londense adviesbureau CRU wat te verbeteren, maar er blijven risico's voor de operaties van Vale.
De directie van het bedrijf heeft er alle vertrouwen in en stelt dat de doelstellingen voor dit jaar gehaald kunnen worden. In het tweede kwartaal ging de productie omhoog, en de mijnbouwer wil zelfs weer dividend gaan uitbetalen, zo meldt persbureau Bloomberg. Concurrent Rio Tinto verhoogde onlangs het dividend, met een verwijzing naar de inkomsten uit ijzererts.
Aanbod
Ook Burgering verwacht dat het wereldwijde aanbod op peil blijft. 'Bij deze prijzen is het voor bijna alle mijnbouwers winstgevend om te produceren. Ze zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk ijzererts boven de grond te halen.'
Uitschieter op de beurs is Fortescue. Dat Australische mijnbouwbedrijf is de op vier na grootste leverancier ter wereld van ijzererts, na Rio Tinto, Vale en BHP. Maar anders dan de grote drie levert Fortescue alleen ijzererts en geen andere grondstoffen, en de activiteiten zijn beperkt tot Australië. De koers ging dit jaar al met meer dan 70% omhoog.
Speculatie
Beleggen in ijzererts kan behalve via de mijnbouwers ook via in termijncontracten op ijzererts. Wenyu Yao, grondstoffenanalist bij ING, vermoedt dat ook speculatie van invloed kan zijn op de recente stijging van de ijzerertsprijs. 'Voor beleggers is het een manier om in te spelen op het verwachte herstel in China. Maar op de beurs in de Chinese havenstad Dalian hebben toezichthouders al een paar keer restricties ingevoerd op het aantal contracten dat partijen mogen verhandelen. Dat is een signaal dat de autoriteiten bang zijn voor een bubbel.'
Dat zou niet de eerste keer zijn, want in 2016 gingen de ijzerertsfutures al heel hard omhoog. Toen noemde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal ijzererts al 'het nieuwe casino.'
Goudprijs
Dat doet weer denken aan de waarschuwingen over de opgelopen goudprijs, waar ook veel particuliere beleggers in zijn gestapt. Die prijsstijging lijkt vooral gedreven door de ontwikkelingen op de financiële markten. Beleggers zien het metaal als een veilige haven in onzekere tijden en als een alternatief voor een spaarrekening of obligatie, nu de rente op vele plekken op de wereld extreem laag of zelfs negatief is.
Maar volgens Burgering van ABN Amro gaat de vergelijking tussen goud en ijzererts mank. 'Er is niet één ijzerertsprijs, net zo goed als dat er niet één staalprijs is. Het hangt er vanaf waar je je op de wereld bevindt en hoe daar de situatie van vraag en aanbod is. Dat is een spel tussen de staalfabrieken en de mijnbouwers, en voor een buitenstaander lastig te doorgronden. Ik verwacht niet dat ijzererts een heel populaire grondstof wordt om in te beleggen, zeker niet voor particulieren.'
BRON: Financieel Dagblad