Nederlandse industrie herstelt in 2024

De Nederlandse industrie kromp na het tweede kwartaal van 2022 meerdere kwartalen. In het eerste kwartaal van 2024 bereikte de toegevoegde waarde van de industrie voorlopig het laagste punt, 5,6 procent lager dan de piek in 2022, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en seizoenseffecten.

 

De machine-industrie groeide het meest met 23,5 procent. Ook in de elektrische en elektrotechnische industrie en de aardolie industrie groeide de toegevoegde waarde.

 

In het tweede en derde kwartaal van 2024 groeide de industrie met respectievelijk 2,9 en 1,3 procent. Voor 2025 zijn industriële ondernemers positief gestemd over onder andere hun omzet, terwijl ze hun concurrentiepositie in 2024 zagen verslechteren. Dat meldt het CBS in het artikel ‘De Nederlandse industrie vanaf 2022’.
De industrie is na de handel de grootste bedrijfstak van Nederland. In 2023 was het aandeel van de industrie in de totale toegevoegde waarde in Nederland 12 procent. Het aandeel is wel afgenomen in de afgelopen decennia. In 2000 was het aandeel van de industrie nog 14 procent. Daarnaast is de industrie met een aandeel van ruim 80 procent belangrijk voor de Nederlandse goederenuitvoer.

Grootste groei in de machine-industrie

De industrie is een diverse bedrijfstak met veel verschillende branches. Vanwege seizoenseffecten wordt bij de toegevoegde waarde van deze branches het derde kwartaal van 2024 met hetzelfde kwartaal in 2022 vergeleken. De toegevoegde waarde in het derde kwartaal van 2024 was 0,7 procent lager dan twee jaar eerder, gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Het grootste deel van de industriële branches kromp ook in deze periode. De grootste krimp vond plaats in de transportmiddelenindustrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie, en de kunststof- en bouwmaterialenindustrie.In dezelfde periode vond er in drie branches wel groei plaats. De machine-industrie groeide het meest met 23,5 procent. Ook in de elektrische en elektrotechnische industrie en de aardolie industrie groeide de toegevoegde waarde.

Ondernemers negatiever over concurrentiepositie

Ondanks het herstel van de toegevoegde waarde waren industriële ondernemers in het laatste kwartaal van 2024 negatiever over hun concurrentiepositie. Dat gold voor zowel de concurrentiepositie binnen als buiten de EU. Tot en met het eerste halfjaar van 2023 waren zij hierover nagenoeg neutraal; er waren bijna evenveel ondernemers die een verbetering ervoeren als een verslechtering. In oktober 2024 was het saldo van het oordeel over de concurrentiepositie binnen de EU -6,7. De concurrentiepositie buiten de EU werd een fractie lager ingeschat met -7,3. Producenten in de metaalindustrie en de chemie waren het meest negatief gestemd. Alleen in de machine-industrie waren producenten per saldo nog licht positief over hun internationale concurrentiepositie.

Industriële producenten optimistischer over 2025

Ondanks het negatieve sentiment over de concurrentiepositie hadden industriële ondernemers per saldo positieve verwachtingen voor 2025. In oktober 2024 verwachtten ze een toename van de omzet, de buitenlandse omzet, de personeelssterkte, en de investeringen in 2025 ten opzichte van 2024. Per saldo waren de verwachtingen daarmee op alle onderwerpen positief; er waren meer ondernemers die een toename verwachtten dan een afname. Daarnaast waren deze verwachtingen ook positiever dan een jaar geleden voor 2024.

Ondanks het negatieve sentiment over de concurrentiepositie hadden industriële ondernemers per saldo positieve verwachtingen voor 2025

Ondanks het negatieve sentiment over de concurrentiepositie hadden industriële ondernemers per saldo positieve verwachtingen voor 2025

Over de verwachte investeringen voor 2025 waren ondernemers in de industrie het minst positief. Bij de farmaceutische industrie waren de investeringsverwachtingen het meest negatief, in de machine-industrie het meest positief. Ten opzichte van een jaar geleden waren de investeringsverwachtingen in de metaalindustrie het meest gedaald. In de aardolie-industrie was de stemming hierover juist sterk verbeterd ten opzichte van een jaar eerder, maar nog wel licht negatief.

Bron: metaalnieuws.nl

Aluminium 2024 brengt hele waardeketen samen

Voor veel sectoren van de industrie is en blijft aluminium het materiaal bij uitstek voor duurzame en technisch ongeëvenaarde producten. Iets minder dan 800 exposanten uit 50 landen zullen op de vakbeurs Aluminium 2024 in Düsseldorf van 8 tot 10 oktober weer het potentieel van dit lichte metaal demonstreren, hoe de aluminiumindustrie de huidige uitdagingen aangaat en zich voorbereidt op de toekomst.

 
De exposanten op Aluminium 2024 tonen de innovatieve oplossingen die aluminium mogelijk maken in de autoproductie, machinebouw, bouw en engineering, lucht- en luchtruim, elektronica, verpakking en transport.

De exposanten op Aluminium 2024 tonen de innovatieve oplossingen die aluminium mogelijk maken in de autoproductie, machinebouw, bouw en engineering, lucht- en luchtruim, elektronica, verpakking en transport.

 

Om de twee jaar brengt de grootste showcase van de aluminiumindustrie producenten, verwerkers en technologieleveranciers samen in de hele waardeketen: van de productie van grondstoffen en de segmenten primaire productie, machine- en installatiebouw tot verwerkingstechnologieën en halffabricaten, afgewerkte producten en niet te vergeten de recyclingtechnologieën. Hier tonen ze de innovatieve oplossingen die aluminium mogelijk maken in de autoproductie, machinebouw, bouw en engineering, lucht- en luchtruim, elektronica, verpakking en transport.

Ontmoetingsplaats en showroom

Voor de internationale industriereuzen is de vakbeurs Aluminium om het jaar de belangrijkste ontmoetingsplaats en showroom. Daarnaast maken veel MKB-bedrijven en start-ups ook gebruik van deze beurs om op de markt te verschijnen, ideeën uit te wisselen met hun klanten en te netwerken met andere vertegenwoordigers van de industrie.

Vijf beurshallen

De 780 exposerende bedrijven uit de hele aluminiumwaardeketen presenteren zich in vijf beurshallen. De hallen 1 en 4 zijn gewijd aan halffabricaten, terwijl hal 5 zich richt op ovenbouw, metaalbewerking, verbindingstechnologieën en automatisering. In hal 3 staan oppervlaktebehandeling en walstechnieken centraal, waaronder het Surface Pavilion en de Surface & Design Lounge. In hal 6 staat alles in het teken van gieten en warmtebehandelingen, ovenbouw, primaire productie en recycling. Hier vinden bezoekers niet alleen het Primary and Foundry Pavilion, maar ook het Foundry Community Café, de ideale locatie om te netwerken en uit te wisselen.

Congres

Aluminium zal in de tentoonstellingsruimte niet alleen actuele oplossingen en een blik op de toekomst presenteren. Ook het uitgebreide programma in de Aluminium Conference biedt verdiepende inzichten. Dit congres, georganiseerd door Aluminium Deutschland en beschouwd als een centraal knooppunt voor kennisoverdracht en ervaringsuitwisseling op de beurs, biedt waardevolle impulsen voor actuele kwesties. Wat zijn de kansen voor de aluminiumsector tegen de achtergrond van moeilijke geopolitiek? Welke invloed heeft het energie- en klimaatbeleid op de concurrentie in energie-intensieve industrieën? De veranderingen in de pijplijn voor de aluminiumindustrie na de laatste Europese verkiezingen en hoe deze het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de aluminiumsector in Europa zullen beïnvloeden, zullen tijdens deze conferentie door European Aluminium worden besproken. Daarnaast zullen de sprekers op de conferentie enig licht werpen op de veranderingen in de aluminiumwaardeketen, de transformatie en veranderde eisen in de automobiel- en verpakkingssector, evenals het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Bron: Metaalnieuws.nl

Metaalrecycling: De Sleutel tot een Duurzame Toekomst

In een wereld waar grondstoffen steeds schaarser worden en de impact van klimaatverandering steeds duidelijker, is recycling een cruciale stap in de richting van duurzaamheid. Metaalrecycling speelt hierin een bijzonder belangrijke rol. In dit blog bespreken we wat metaalrecycling inhoudt, hoe het proces verloopt en wat de voordelen zijn voor zowel het milieu als de economie.

Wat is Metaalrecycling?

Metaalrecycling is het proces waarbij oude of ongewenste metalen worden verzameld, gesorteerd en opnieuw verwerkt tot nieuwe producten. Dit omvat een breed scala aan metalen zoals ijzer, staal, aluminium, koper, lood en zink. Deze metalen kunnen keer op keer worden gerecycled zonder verlies van kwaliteit, wat ze bijzonder waardevol maakt in de circulaire economie.

Het Proces van Metaalrecycling

Het recyclingproces voor metalen bestaat uit verschillende stappen:

  1. Inzameling: Oude metalen worden verzameld via huishoudens, bedrijven en sloopprojecten. Dit kan variëren van aluminium blikjes tot oude auto's en kapotte apparaten.

  2. Sortering: De ingezamelde metalen worden gesorteerd op type en kwaliteit. Magneten worden bijvoorbeeld gebruikt om ijzerhoudende (magnetische) metalen te scheiden van niet-ijzerhoudende metalen.

  3. Vermalen: De gesorteerde metalen worden in kleinere stukken gebroken om het smeltproces te vergemakkelijken.

  4. Smelten: De vermalen metalen worden in ovens gesmolten bij hoge temperaturen. Dit proces verschilt per metaalsoort, aangezien elk metaal zijn eigen smeltpunt heeft.

  5. Zuivering: Tijdens het smelten worden onzuiverheden verwijderd om de zuiverheid van het metaal te waarborgen. Dit kan door middel van elektrolyse of chemische processen.

  6. Gieten en Vormen: Het gesmolten metaal wordt in mallen gegoten of op andere manieren gevormd tot nieuwe producten of grondstoffen voor productie.

De Voordelen van Metaalrecycling

Metaalrecycling biedt een scala aan voordelen die zowel het milieu als de economie ten goede komen:

Milieubescherming

  1. Energiebesparing: Het recyclen van metalen kost veel minder energie dan het winnen van nieuwe metalen uit ertsen. Bijvoorbeeld, het recyclen van aluminium bespaart tot 95% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te produceren.

  2. Vermindering van CO2-uitstoot: Door minder energie te verbruiken, vermindert metaalrecycling de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk. Dit helpt bij het bestrijden van klimaatverandering.

  3. Behoud van Natuurlijke Hulpbronnen: Door metalen te recyclen, verminderen we de noodzaak om nieuwe ertsen te delven, wat helpt om natuurlijke hulpbronnen te behouden en de vernietiging van landschappen en ecosystemen te voorkomen.

  4. Afvalreductie: Metaalrecycling vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, wat bijdraagt aan een schonere en gezondere leefomgeving.

Economische Voordelen

  1. Kostenbesparing: Het produceren van metalen uit gerecyclede materialen is vaak goedkoper dan het winnen van nieuwe metalen, wat kan leiden tot lagere productiekosten en consumentenprijzen.

  2. Werkgelegenheid: De recyclingindustrie creëert banen in verschillende sectoren, van inzameling en sortering tot verwerking en productie.

  3. Duurzame Groei: Bedrijven die investeren in recycling dragen bij aan een duurzame economie en kunnen profiteren van belastingvoordelen en subsidies die gericht zijn op milieuvriendelijke praktijken.

Conclusie

Metaalrecycling is een essentieel onderdeel van een duurzame toekomst. Het biedt aanzienlijke milieuvoordelen door energiebesparing, reductie van CO2-uitstoot, behoud van natuurlijke hulpbronnen en vermindering van afval. Daarnaast zijn de economische voordelen niet te onderschatten, met kostenbesparingen, werkgelegenheid en duurzame groei als belangrijke factoren. Door bewust te kiezen voor gerecyclede metalen kunnen we allemaal bijdragen aan een duurzamere en groenere wereld. Laten we samen de waarde van metaalrecycling omarmen en een positieve impact maken op onze planeet.

Staalprijzen: malaise houdt aan

Voorlopig geen spectaculaire prijsontwikkelingen en dus ligt een prijsstabilisatie het meest voor de hand. Die verwachting spreekt de september-editie van het StaalJournaal uit.

 
Staalprijzen Staaljournaal

Normaal gesproken is september juist de maand waarin staalprijzen een opwaartse trend vertonen.

 

 

De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere rente lijkt de bereidheid tot investeren af te nemen, waardoor de behoefte aan grondstoffen, zoals staal, ook een dalende trend vertoont.

Inhaalslag automobielindustrie

“Daar waar gehoopt was dat, nu de vakanties voorbij zijn, de vraag weer zal toenemen, blijkt de realiteit anders te zijn”, aldus het StaalJournaal. “Weliswaar zien de productie- en verkoopcijfers van de automobielindustrie er nog mooi uit, maar daar moet wel bij gezegd worden, dat er ook een zekere inhaalslag gemaakt werd. Immers de toelevering van halfgeleiders is de laatste maanden fors verbeterd, waardoor de productie opgeschaald kon worden. Maar de gestegen rente maakt lenen duurder en dus werd het minder interessant een financiering voor de aanschaf van auto’s af te sluiten.”

Pessimisme over marktontwikkelingen

Daarbij komt nog dat een andere verstoring in de toeleveringsketen van de automobielindustrie is ontstaan doordat in Slovenië een producent van onderdelen grote schade heeft ondervonden als gevolg van overstromingen door forse regenval. Daarnaast blijken de bouw- en constructiesectoren eveneens tegenvallende ontwikkelingen te ervaren. Die signalen hebben ertoe geleid dat veel handelaren en service centers een afwachtende houding aangenomen hebben bij de aankoop van nieuw materiaal. Met andere woorden: er heerst best wel een wat onzeker zo niet pessimistisch gevoel over de marktontwikkelingen voor de rest van het jaar.

Duitse krimp

Dat wordt nog eens extra ondersteund door de verwachtingen voor de economische groei die de Europese Commissie onlangs voor de hele Eurozone gepubliceerd heeft. Voor Nederland ging de Commissie eerder dit jaar nog uit van een groei van 1,8%, maar dat werd nu neerwaarts bijgesteld naar slechts 0,5%. Ons land doet het daarmee toch beter dan Duitsland, want daarvoor gaat de Commissie zelfs uit van een daling met 0,4 procent.

Legere orderboeken staalmakers

Normaal gesproken is september juist de maand waarin staalprijzen een opwaartse trend vertonen. Fabrieken starten na de vakantieperiode hun productie weer op en bereiden zich ook voor op de onderhandelingen van de jaarcontracten met de autobranche en andere sectoren, waarmee lange termijn afspraken gemaakt worden. Zo kondigde een van de grotere staalproducenten eind vorige maand een prijsverhoging aan en hoopte daarmee op tijd in te spelen op een te verwachten oplevende vraag. Maar dat laatste gebeurde dus helaas niet. Als gevolg hiervan zagen de staalmakers hun orderboeken in plaats van voller juist leger worden, bleef de concurrentie op de markt sterk aanwezig en kon dus geen prijsverhoging gerealiseerd worden.

Dreiging importmateriaal

Buiten de niet al te beste situatie op de Europese markt is er ook nog de dreiging van veel en goedkoop importmateriaal, wat invloed heeft op het prijsniveau van de Europese markt. Grotere hoeveelheden zijn al in de Europese havens gearriveerd, maar nog niet ingeklaard, omdat de importquota’s voor het lopende kwartaal nagenoeg volgelopen zijn. De ingevaren en nog binnenkomende volumes worden na 1 oktober door de douane behandeld en komen dan vrij op de markt.

Aziatische markt

Omdat daarnaast de Chinese economie nog steeds geen tekenen van herstel vertoont is de Aziatische markt min of meer overspoeld met goedkoop staal uit China. Als gevolg daarvan overwegen regeringen van andere landen in deze regio maatregelen ter ondersteuning van de binnenlandse productie in te voeren. Gaat dat gebeuren dan zou het zomaar kunnen dat juist de staalproducenten uit dat continent met nog weer scherpere prijzen naar Europa komen.

Er zijn meer verontrustende signalen waar te nemen in Azië. Bijvoorbeeld zijn Japan en Korea actiever dan voorheen op de exportmarkten, wat op zijn minst lijkt te duiden op minder afzetmogelijkheden in hun eigen thuisland als ook beperktere export naar China. De staalprijzen in Vietnam vertonen sinds begin van het jaar een enorm scherpe daling. Het land is qua staalafzet erg afhankelijk van China. Vanwege de stagnerende economische ontwikkelingen daar heeft de Vietnamese overheid zelf ook initiatieven genomen om te proberen de nationale economie vooruit te helpen door grote publieke bouwprojecten, zoals wegen en bruggen, aan te kondigen. De effecten daarvan zullen echter pas merkbaar zijn in het komende jaar.

Geen goed nieuws

De gevolgen van de verminderde uitvoer naar China dit jaar hebben tot een dramatische daling van de Vietnamese staalproductie en dito consumptie geleid. Het land zoekt dus naar andere exportmogelijkheden en dan is Europa natuurlijk een interessante optie. De marktsituatie in geheel Azië overziend heeft waarschijnlijk als gevolg, dat de huidige druk van grote hoeveelheden importmateriaal op de Europese markt voorlopig niet zal afnemen en dat is geen goed nieuws voor de EU-staalproducenten. “Immers worden zij geconfronteerd met de combinatie van een achterblijvende vraag dus minder afzet, pessimistische economische vooruitzichten, kostenstijgingen wegens hoge(re) energie c.q. grondstofprijzen en prijsdruk vanwege goedkoop importmateriaal”, aldus het StaalJournaal.

Bron: Metaalnieuws

Productie industrie ruim 9 procent lager in mei

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 9,2 procent lager dan in mei 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 9,2 procent lager dan in mei 2022. Van april op mei steeg de productie met 1,2 procent.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 9,2 procent lager dan in mei 2022. Van april op mei steeg de productie met 1,2 procent.

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de chemische industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.

Productie stijgt in mei

Voor het bepalen van de korte termijn ontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei steeg de productie met 1,2 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Producenten industrie minder positief in juni

De producenten in de industrie waren in juni voor de derde maand op rij minder positief. Dat komt vooral doordat producenten minder positief waren over de verwachte bedrijvigheid en de orderportefeuille.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in juni ook verslechterd (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in mei 2 procent hoger dan een jaar eerder (Destatis).

Bron: Metaalnieuws.nl

Om deze video of embedded content te zien, moet u cookies accepteren. Pas uw cookievoorkeuren aan
Om deze video of embedded content te zien, moet u cookies accepteren. Pas uw cookievoorkeuren aan