Het nieuws over de gemuteerde variant van het coronavirus zet ook de markt voor grondstoffen onder druk. Maandag daalde de olieprijs gedurende de handelsdag in Europa tot onder de $50 per vat (Brent), en ook belangrijke metalen zoals koper werden minder waard.
Koper zakte onder de $8000 per ton, een grens die vorige week juist aan de bovenzijde geslecht werd. Het nieuws over een mogelijk veel besmettelijker variant van het virus brengt ook op de grondstoffenmarkt een abrupt einde aan de indrukwekkende rally van dit jaar.
Rally
De laatste keer dat de koperprijs de $8000 aantikte was namelijk al zeven jaar geleden. Ook de prijzen voor ijzererts, de grondstof voor staal, rezen tot nu toe de pan uit. Onder analisten werd er door die heftige bewegingen al voorzichtig gesproken over een 'nieuwe supercycle'.
De oude begon rond de eeuwwisseling, toen met de globalisering en de opkomst van China als economische grootmacht de vraag naar grondstoffen explodeerde. De stijging van de koperprijs werd toen tot staan gebracht door de kredietcrisis van 2008, maar in 2011 piekte de prijs alweer tot boven de $10.000 per ton.
Virusangst
Anno 2020 zijn het vooral de verwachtingen over het verloop van de pandemie die grondstoffenhandelaren bezighouden. De uitbraak van het virus deed de prijzen dalen, waarbij de prijs voor ruwe olie zelfs korte tijd negatief werd. De hoop op een spoedige uitrol van de vaccins bracht het omgekeerde teweeg, samen met het economische herstel in China. Koper werd dit jaar bijvoorbeeld al meer dan 70% duurder, vergeleken met het dieptepunt in het voorjaar.
Maar maandag verdween dat optimisme dus weer naar de achtergrond. 'Een snel muterend virus gaat de impact van de uitrol van het vaccin beperken, en daarmee de pijn de we allemaal voelen verlengen,' stelde Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, tegenover persbureau Bloomberg.
Goudprijs
Opmerkelijk genoeg trok de goudprijs zich niet zoveel aan van het virusnieuws. Goud wordt doorgaans door beleggers als veilige haven beschouwd, waardoor de goudprijs stijgt in tijden van onrust. De goudprijs ging maandag in eerste instantie inderdaad licht omhoog, om daarna weer te dalen. Maandagmiddag tegen het einde van de handelsdag in Europa koerste de goudprijs een tiende van een procent lager ten opzichte van vrijdag.
Ook de koers van de Amerikaanse dollar kende een zigzaggend verloop. De dollar won eerst aan waarde ten opzichte van de euro, maar leverde dat later weer in. Een zwakke dollar wordt doorgaans als goed voor grondstoffen beschouwd, omdat die in deze valuta worden afgerekend. Een zwakkere dollar betekent namelijk dat die grondstoffen voor afnemers in andere valuta's goedkoper worden. Aan het einde van de handelsdag in Europa was één euro goed voor $1,22.
BRON: Financieel Dagblad